Sunday 29 December 2013

Second Life

Second Life ile Öğretim: Sanal Dünya
     Sanal dünyalar online ortamda oluşturulmuş grafik tabanlı yapılardır. Bu yapılar kendi içlerinde kullanıcıları ile avatarlar, yaşam alanları ile kişilerin yani kullanıcıların kendisini temsil ettiği ortamlar oluştururlar. En popüler sanal dünya uygulaması Linden laboratuvarları tarafından 2003 yılında tanıtılan Second Life uygulamasıdır. 8,5 milyondan fazla kullanıcıya sahip olan SL her ne kadar sosyal ağ amaçlı olarak ortaya çıksa da zaman içerisinde eğitim amaçlı kullanılmaya başlanmıştır. SL'de kendi avatarınızı oluşturur onu istediğiniz görsel yapıya kavuşturabilirsiniz, SL'de yaşam alanları ana kıta ve kullanıcılar tarafından satın alınarak oluşturulan adalardan oluşmaktadır. Adalarda gerçek hayattaki gibi üç boyutlu yapılar oluşturularak özellikle üniversiteler tarafından sanal kampüsler oluşturulmaktadır. Eğitim amaçlı eş zamanlı ama mekandan bağımsız çalışma imkanı tanıyan SL sesli, metinsel iletişim olanakları ile birden fazla şekilde iletişimde kalmayı sağlamaktadır ayrıca uzaktan eğitime katılan kişilerin sosyal etkileşimde de bulunmasını sağlayarak onların ders motivasyonlarını da arttırabilmektedir. 

     SL birçok avantaj ile birlikte bazı dezavantajlara da sahip bir platformdur, özellikle yüksek hızlı internet bağlantısı gereksinimi, yüksek grafik işlemcisi gereksinimi temel donanım problemleriyken bunların yanında SL'ı eğitsel amaçlarla kullanmayan kişilerin tacizleri de bir problem olarak bulunmaktadır. SL taciz gibi istenmeyen durumlara kadar gerçek hayatla benzeşirken kendi içerisinde bir ticaret ağının olmaması da kaçınılmazdır. Ortalama 238 Linden Dolarının 1 ABD dolarına karşılık geldiği bir para birimi ile bu sanal dünyada alışveriş yapabilirsiniz. Ayrıca yine bazı alışveriş noktalarında ücretsiz olarak satılan ürünlerde bulunmaktadır. Özellikle üniversitelerin adalarında öğrencilere ücretsiz olarak bir şeyler yapma inşaa etme olanağı tanınmaktadır. 

     SL içerisinde çeşitli eğitim adaları vardır bunlar genelde örgün eğitime destek ya da uzaktan eğitim amaçlı kullanılmakla beraber bazıları deneysel sosyal çalışmaların yürütülmesi için kullanılmaktadır.

No comments:

Post a Comment