Friday 22 November 2013

Podcast Nedir? Eğitimde Podcast Nasıl Kullanılabilir?

     Podcasting, çoğunlukla dizi halindeki dijital medya ürünlerinin internet üzerinden genellikle besleme yoluyla bilgisayar ve taşınabilir cihazlara indirilebilecek şekilde yayınlanması. Podcast sözcüğü 2000'li yıllarda "iPod" sözcüğündeki pod ve "broadcast" sözcüklerinden oluşturulmuştur. Podcastlar ilk defa iPod için geliştirilmiş olmakla birlikte podcast tabiri günümüzde sadece iPod için kullanılmamaktadır. Podcast sisteminin internetten bir programın ses ya da video kaydını indirmekten farkı beslemelerin kullanılması ve böylece her yeni bölümü özel yazılımların izleyerek otomatik olarak yükleniyor olmasıdır. (Hammersley, 2004).
      Herhangi bir zaman ya da mekanda kullanılabilen ses dosyalarının eğitimde kullanılması düşüncesi tabi ki kaçınılmazdır. Özellikle tekrar tekrar izleme, dinleme olanağı sunan podcast sistemi devamlı güncel ya da güncellenebilir olması ve de internete bağlanana bilen herhangi bir cihazdan daha fazlasını istemeyerek eğitimde kullanılabilir olmak adına en baştan çeşitli kolaylıklar sunmuştur. Podcastler en basit uygulamaya başlama noktası olarak ders kayıtlarının internet üzerinden ders sonrası yayınlanması ele alınabilir. Her derste yapılan kayıtlar ders sonrası belirlenmiş yayın ağı üzerinden yayınlanarak RSS güncellemeleri ile tüm abonelere ulaştırılarak günlük tekrar yapmaları ya da kaçırdıkları dersi takip etmeleri mümkün olacaktır. Ayrıca uzaktan eğitim uygulamaları çerçevesinde de oluşturulan ya da oluşturulabilecek podcast ortamları düzenli aralıklarla uzaktan eğitim ağına dahil edilerek öğrencilere destekleyici öğrenme hizmeti olarak sunulabilirler.
      Podcast sistemleri sadece yayınları takip etme imkanını aşarak artık başlı başına takip edilecek bir yayın ortamı olarak karşımıza çıkmıştır, yapılması gereken bu ortamın değerlendirilmesi ve kullanılması için gerekli sistemlerin kurulmasından daha fazlası olmaması gerekmektedir çünkü özellikle medya kurumlarının podcast sistemleri bu işin ne olduğu ve nasıl yapılması gerektiğini gösterir noktaya gelmiştir.
Kaynakça:
Gribbins, M. (2007). Podcasting in Higher Education. Proceedings of the Second Midwest United States Association for Information Systems. May 18-19, 2007. Springfield, IL.
Hammersley, B. (2004). Audible revolution. The Guardian (12 February 2004).

     

No comments:

Post a Comment