Friday 22 November 2013

Wiki Nedir? Eğitimde Wiki Nasıl Kullanılabilir?

     Wiki için en basit ifadesi herkesin düzenleyebileceği web sayfalarıdır. Wiki her kullanıcının sayfalarını okuyabildiği içeriğindeki bilgileri değiştirebildiği ve bunu yaparken sadece etik kurallara bağlı kalmak zorunda olduğu web ortamlarıdır. Basit HTML yapılarıyla düzenlenmeleri kolay ve de zaman çubukları ile geçmişe dönük düzenlemeleri görme imkanı tanıyan yapılarıyla kullanıcılarına basit bilgiye erişim imkanı sunan sayfalardır.
     Wikiler kullanım amacı olarak birçok özelliğe sahiptir bunların en basiti bilgiyi paylaşmakken, bilgiyi organize eden düzenleyen daha organize yapılar halinde de çalışabilmektedir. Wikilerin kullanım amaçlarını açıklayacak olursak; Beyin Fırtınası; belirli bir proje ya da düşünsel süreç başlatılırken bu proje veya süreçte yer alacak kişilerin bilgi ve düşünlerini paylaşacakları ortamlar olarak kullanılabilirler. Grup Projesi; bir çalışma grubunun elinde bulunana bilgi ve dökümanları paylaştığı kapalı bir ağ yapısı olarak kullanılabilirler. Toplantı; eşzamanlı ya da eş zamansız şekilde gerçekleşmesi gereken toplantılar için tüm kayıtların tutulduğu ve ilerlemenin incelenebildiği toplantı ortamı olarak kullanılabilirler. Port folyo oluşturmak amacıyla kullanılabilirler. Ayrıca tüm bunların yanında sosyal paylaşım ortamı olarak da kullanılabilirler. Wikiler sahip oldukları tüm bu kullanım alanı özelliklerini bireysel ya da kurumsal çözümler için kullanabilecekleri gibi özellikle beyin fırtınası, grup çalışması ve port folyo tutulması özellikleri başta olmak üzere tüm özellikleriyle eğitim alanında kullanılabilirler. Ancak günümüzün en bilinin wiki ortamı olan wikipedia internet ansiklopedisi sayfası yanlış şekilde de olsa eğitimde wiki kullanımına iyi bir örnektir. Her ne kadar kullanım şekli yanlış olsa da içeriğinde bulunan bilgilere ulaşılması kopyalanması ya da kaynaklarından faydalanılması imkanı sunan önemli bir bilgi kaynağıdır.
     Wikiler özellikle ülkemizde yanlış şekilde sadece bilginin kopyalandığı alanlar olarak kullanılmakla beraber başta wikipedia örneği olmak üzere kaynakçaya sahip güncel ansiklopedik kaynaklar olarak kullanıla bilinirler.  Wikipedia ve wikimapia gibi güncel ve kaynaklı bilgiler sunan ortamların artması bilgiye ulaşım imkanlarını da arttırdığından eğitimin kalitesine ve öğrencinin bilgi hazinesine olumlu katkılarda bulunmaktadır.

Kaynakça:
(2008). Wikis in Higher Education. University of Delaware
Every, V., J., Garcia, G., Young, M., F., (2010). A Qualitative Study of Public Wiki Use in a Teacher Education Program. Society for Information Technology & Teacher Education International Conference (SITE). San Diego, CA, USA

No comments:

Post a Comment